30.04.2018
Závod v Pacově patří tradičně mezi ty nejoblíbenější v sezoně. Skvělá trať, plné startovní rošty, pro diváky skvělá podívaná. Také dráha, která je tak nějak uprostřed republiky a všichni to k ní mají stejně daleko. Letos pacovský závod ponese název Memoriál Luďka Kůty.
motocrossMotocross
KomentářeKomentáře
ChatChat

MX1: Takhle to nenechám

Pořadí nejsilnější kategorie po prvním závodě vede loňský mistr republiky Martin Michek (Buksa/Ados KTM Team), Kaplice je prostě “jeho” a tak cesta k vítězství nebyla ani tak trnitá. Loni ale vyhrál i v Pacově, i když ne úplně suverénně, na motorce se nemohl srovnat a také padal. Kdo se ale letos hodně naštval a nechce se už dívat na Michkovo věčné sbírání titulů je určitě Václav Kovář (HT Group Racing Team), úspěchy sbírá v zahraničních závodech, ale i na Kůta MMČR motokrosu. V Kaplici byl dvakrát druhý, tak to ale nechce nechat. “Letos budu spokojený jedině s vítězstvím,” prozradil Kovář. Zatím třetí v průběžném pořadí je před Memoriálem Luďka Kůty maďarský jezdec Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team). Na startu prestižní třídy bude stále chybět zraněný Jaromír Romančík (JD GUNNEX KTM RACING Team) a také Martin Finěk (KRTZ motorsport). Naopak Tomáš Šimko (GT2 Motorsport) už je po operaci ramene fit a v Pacově by závodit měl. “Rameno ještě bolí, ale v Pacově jet chci,” potvrzuje Šimko.

MX2: Dejte pozor na Francouze

V kategorii MX2 se budou muset čeští jezdci o první místo ještě hodně prát, mají silného soupeře, Francouze Sulivana Jaulina (Buksa/Ados KTM Team). Loni celkově druhý, také kvůli zranění, letos zatím nejlepším jezdcem. Největším soupeřem mu v Kaplici byl Slovák Richard Šikyňa (JD GUNNEX KTM Racing Team), který ovšem zatím do celkového pořadí nepromlouvá, druhou rozjížďku v Kaplici vyhrál, ale tu první nedokončil kvůli technickému problému. Nejlepším Čechem je před Memoriálem Luďka Kůty Patrik Liška (HT Group Racing Team), který je průběžně druhý, nová motorka mu bezpochyby sedla. “Nejdřív jsem měl z KTMky obavy, ale sedí mi a s trenérem jsme našli perfektní nastavení podvozku,” říká Liška. Za ním jsou seřazení Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team) a Petr Polák (JD GUNNEX KTM Racing Team).

Ženy: Laier ještě silnější

Němka Steffi Laier (Buksa/Ados KTM Team), několikanásobná mistryně světa stále trápí české i jiné zahraniční jezdkyně. “Jsem ráda, že tady znovu můžu být. Přes zimu jsme změnili nastavení motorky a můj jízdní styl a všechno funguje skvěle,” raduje se Laier. Stejně jako ve třídě MX1 i MX2 průběžně druhé místo patří týmu HT Group Racing Team, v tomto případě Tereze Hromkové. Té zatím závody hodně sedly. “Pomohly tomu také nové růžové týmové dresy, ve kterých letos jezdíme,” vtipkovala Hromková. Třetí celkově je zatím Elena Kapsamer (Buksa/Ados KTM Team), čtvrtá Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team), která měla v Kaplici smůlu, upadla a přišla o lepší místa, pátá je zatím Barbora Laňková (Orion Racing Team).

Veterán: Žerava stále neporažen

Stále stejná pohádka a v ní ten samý hrdina. Martin Žerava ani v nové sezoně zatím nenašel přemožitele a suverénně vede tabulku. Přeci jen ale k jedné malé změně mezi závodem v Kaplici a Pacově došlo. Žeravu uvidíme v barvách týmu Buksa/Ados KTM. Žeravu bude chtít v Pacově určitě alespoň víc potrápit nový soupeř Petr Masařík (JS Racing – Cajdašrot). V Kaplici dojel dvakrát druhý, ale na Žeravu nestačil. A dvakrát třetí místo obsadil Vladislav Mužík. Kategorii Veterán 50+ vede průběžně Petr Dokoupil (KRTZ motorsport).

GPS trati:

Vstupné je 150Kč

Časový harmonogram zde.

Týmové reporty

Buksa/Ados KTM Team

Tým nastupuje do Pacova velmi pozitivně naladěný, na prvním závodě v Kaplici jeho jezdci totiž předvedli skvělé výkony. Martin Michek (MX1) potvrdil roli favorita a ve své třídě si dojel pro dvě první místa, Bence Szvoboda (MX1) z Maďarska, nově příchozí do silnější kategorie může být se třetí příčkou také plně spokojen. Ve třídě MX2 tým reprezentoval Francouz Sulivan Jaulin, ani od něj jako od favorita nebyla dvě první místa překvapením. Výsledky korunovaly výkony ženských závodnic, kdy svoji třídu naprosto ovládla Steffi Laier a třetí celkově skončila Elena Kapsamer. Velkou novinkou pro tým Buksa/Ados KTM je pro zbytek letošní sezony nejlepší z Veteránů Martin Žerava, který tak doplní špičkové jezdce MMČR.

HT Group Racing Team

V týmu panuje po Kaplici naprostá spokojenost. Není divu. Jezdci se předvedli v tom nejlepším světle. Václav Kovář (MX1) vstoupí do Pacova jako druhý nejlepší, Marek Sukup (MX1) na sedmé pozici. Patrik Liška v MX2 na druhé pozici, stejně tak Tereza Hromková v Ženách. “Patrik Liška spadl při slovenském mistráku ve Gbelech a po něm nejezdil. Jestli je fit, ale ještě před Pacovem vyzkouší a na startu ho snad uvidíme,” říká šéf týmu František Brumla.

Orion Racing Team

Orion Racing team mezi závody v Kaplici a Pacově trénoval na slovenském mistrovství, kde se Jonáš Nedvěd (MX2) umístil na 4. místě a Petr Bartoš (MX1) na 3. pozici. “Doufejme, že Petr zapomněl na Kaplici, kde se mu závod nepovedl. Už se ale těší na Pacov,” říká manažer týmu Petr Kovář. Za tým Orion Racing v Pacově neuvidíme Ivana Černého v kategorii Veterán. V Kaplici bojoval o druhé místo, ale vinou pádu si narazil rameno. O stupně vítězů určitě bude bojovat Barbora Laňková v kategorii Ženy. “Bára Laňková, jako loňská vicemistryně je zkušená závodnice. Konkurence je letos ale veliká, závodnice jsou tento rok velmi silné.”

JD GUNNEX KTM Racing Team

Tým nastoupí do Pacova stále bez zraněného Jaromíra Romančíka (MX1), v týdnu před závody doktor teprve rozhodne, kdy by mohl Jára usednout na motorku. Zatím si z týmu nejlépe stojí Polák Tomek Wysocki (MX1) na čtvrtém místě a Petr Polák (MX2) také na čtvrtém místě. “Momentálně ještě jednáme s jedním jezdcem, který by mohl zaskočit za Járu do Pacova. Jestli se to povede, zatím nejsem schopen říct,” vysvětluje Jiří Janskovský. “Pacov je oblíbený, ale chybějí tam koleje, doufám, že se pořadateli povede trať pořádně naorat.”

Yamaha Čepelák Racing Team

Příprava týmu na závod v Pacově probíhá podobně jako na všechny ostatní. Alespoň 2x v týdnu motorka a zbytek kondiční trénink.“Do Pacova se určitě těšíme, pořadatelsky patří mezi naši špičku a divácká kulisa je zde vždy skvělá, naším cílem jsou stupně vítězů,” říká Jiří Čepelák. Za tým ale nastoupí jenom Kristýna Vítková (Ženy). “Je velká bojovnice, je ve skvělé formě, uvolněná a na moto jí to jde, pevně tedy věřím, že v Pacově to bude dobré,” dodává. Dušan Drdaj (MX2) stále doléčuje zlomenou klíční kost a nově bohužel ještě zlomený prst na ruce.

Hulho Motocross Team

Pro letošní rok bude team Hulho reprezentovat na dalších závodech mezinárodního mistrovství ČR ve třídě MX1 Rudolf Weschta, který se tak po šesti letech vrací do teamu.“S Rudou za ty roky máme, dalo by se říct, rodinné vztahy a už v minulosti team Hulho reprezentoval, nehledě na to, že spolupracujeme, co se týče tréninků a fyzické přípravy,” říká šéf týmu Ladislav Červenka. „Rudu bychom v letošním roce určitě rádi viděli na některém ze závodů na stupních vítězů.“ Ruda i nadále pojede na stroji Suzuki RMZ450 2018. Druhý jezdec týmu Láďa Červenka (MX1) v Kaplici dojel na 15. a 14. místě ve třídě MX1.

Osička MX Team

S průběžným výsledkem po Kaplici spokojeni nejsme. Kvůli technice musel Šimon Jošt (MX2) z jízdy odstoupit, čímž přišel o hodně bodů. Filip Neugebauer (MX1) začal jezdit na motorce asi tři týdny před Kaplicí, takže ještě nebyl úplně ve formě. V Pacově bude startovat pouze Šimon, protože Filip bude ve stejný den na závodech v Německu. Šimonův cíl do Pacova je dojet v TOP5. Co se týče přípravy, kluci jezdí v týdnu trénovat na motorce plus mají za sebou několik závodů. Oba odjeli úvodní závod seriálu ADAC MX Masters. Šimon stihl také první slovenský mistrák, kde jednu jízdu vyhrál a v druhé byl pátý, celkově třetí. Filip odjel německý mistrák DM Open, kde získal dvakrát 2. místo.

KRTZ motorsport

V týmu KRTZ motorsport se před Pacovem nic nemění. V kategorii Veterán 50+ nastoupí Petr Dokoupil, loňský mistr republiky a vítěz z Kaplice. Nové týmové želízko v ohni Martin Finěk (MX1) ovšem stále není úplně fit po zranění. Při tréninku v Americe si zlomil pažní kost. Tým s ním do Pacova už počítal, ale Martin musí zlomeninu ještě doléčit a na startu ho neuvidíme. Do kategorie MX2 obsadí tým Marka Nešpora.

BV Racing

Složení týmu BV Racing bude vypadat téměř stejně jako to v Kaplici. František Smola (MX1), Michal Votroubek (MX1), David Soldát (MX2), Dušan Tichý (Veterán), Markéta Ehlová (Ženy). Michal Votroubek je ale zraněný ze závodů na Slovensku. “V týdnu před závodem se zranění snaží rozjezdit a doufáme, že v Pacově nastoupí,” říká šéf týmu Dušan Tichý. Do Pacova se členové týmu těší, patří mezi jejich oblíbené tratě. Do závodu půjdou s dobrými výsledky, které udělali v Kaplici. “Jsem s nimi spokojený, všem se závody povedly, až na třídu Veterán, tam se nikdo nepředvedl,” směje se Dušan Tichý.

GT2 Motorsport

V Pacově bude mít konečně zástupce i tým GT2 Motorsport v podobě loňského slovenského mistra republiky Tomáše Šimka. Ten na podzim podstoupil operaci ramene, které ho limitovalo. Kvůli operaci začal trénovat teprve nedávno. Už má ale za sebou závody slovenského mistrovství ve Gbelech a na Myjavě a je připravený předvést se i v Pacově.

Motosport Chýnov

“Na MMČR do Pacova se jako tým moc těšíme, protože je to pro nás v podstatě domácí trať a velice úspěšná generálka na tento závod v podobě úvodního závodu jihočeského KP v motokrosu předminulý víkend dává tušit parádní závody,” říká šéf týmu Evžen Zadražil. Ve třídě MX2 bude bojovat o mistrovské body Jiří Pach, ve třídě MX1 Jan Poláček. V kategorii Veterán nastoupí Daniel Doppler, Zdeněk Svoboda, Markus Berger, Mario Martinz a Georg Hammerl, který si brousí zuby na podiové umístění. Mezi Veterány 50+ budou v Pacově závodit Jan Chromý, Jan Roziňák a nová posila týmu David Hlaváček. Ve třídě Ženy se představí standardní týmové závodnice – Rumunka Stefania Bancila a Rakušanky Sarah Schnelzer a Julia Schrenk.

Kromě výše zmiňovaných v Pacově nastoupí tradičně i další týmy Kůta mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu.

Odkaz na youtube kanál, kde budou přibývat aktuální videa z Kaplice:

Autor: Dominika Nováková

Foto: Radek Lavička

30. 4. 2018

motocrossMotocross
KomentářeKomentáře
ChatChat

Komentáře:

Pro vložení komentáře se přihlašte nebo zaregistrujte.